miercuri, 9 ianuarie 2013

Anturaj


      Cu toţii ştim ce se spune despre rolul anturajului în viaţa copiilor. De cele mai multe ori, despre anturaj se spune că ar fi  responsabil pentru dependentele şi viciile copiilor, pentru limbajul acestora, pentru temperamentul lor nepotrivit, într-un cuvânt, pentru tot ce e rău într-un tânăr.
      Părerea mea e că aceasta e o scuză patetică pentru orice părinte. Patetică. Un copil ai cărui părinţi îşi fac cum trebuie treaba de părinte este capabil să facă alegerile cele mai bune în ceea ce priveşte prietenii pe care şi-i face. Sau dacă are prieteni care l-ar putea influenţa negativ, reuşeşte să îi evite sau să nu le urmeze exemplul. Din nou, aici nu e decât o chestiune de decizie : el, copilul, alege pe cine să copieze. Mi se pare stupid să dai vina pe anturaj pentru greşelile copilului tău. Bineînţeles, pentru lucrurile bune e responsabilă familia, dar, pentru defecte, restul lumii, nu? Cum e asta corect?
      Teoretic, un copil e produsul direct al influentei părinţilor. Vreau să spun, asta e ceea ce îl defineşte, ceea ce îi compune creierul. Pentru felul în care gândeşte, pentru alegerile pe care le face sunt responsabili cei care l-au crescut. Şi atât.
     Sigur, poate că nu sunt eu avizată să fac astfel de afirmaţii, dar cunosc cazuri de tineri care, deşi au avut ocazia să o ia pe drumuri greşite, nu au făcut-o. Cum se explică asta? Simplu, părinţii lor i-au învăţat să gândească pentru ei. Dar dacă îţi supraprotejezi copilul, îi inhibi personalitatea şi capacitatea de decizie, e o prostie să te aştepţi că acesta să mai fie capabil să distingă între ce e bine sau nu pentru el. Deşi, dacă stăm să ne gândim, e un cerc vicios : părinţii îşi protejează copii de prieteni nepotriviţi, copii nu ştiu să-şi aleagă prietenii potriviţi pentru că mereu mami le spunea dacă sunt potriviţi.
    Din perspectiva mea de adolescent, nu pot decât să confirm că e posibil să trăieşti cu persoane de vârsta ta fără să iei, neapărat, de la acestea, părţile negativ. Atâta timp cât eşti capabil să gândeşti şi să iei decizii bazate pe raţionamente logice, eşti în siguranţă în faţa  marelui monstru numit 'anturaj'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu